Že se vidi napis One Love World Reggae Festival. Tu sem, tretje leto zapored, kot že neka tradicija. Pred blagajno vrsta obiskovalcev. In prvo presenečenje. Ljudje vseh starosti, med njimi tudi dve družini, ki so prišli skupaj na festival. Prva potrditev, da je festival prijazen in primeren za vse.

Karta je po manjših težavicah v rokah in potrebno se je še namestiti v kampu. Luna je na obzorju, s prizorišča se sliši reggae,  vrti se Berres Hammond, prav manjše romantično vzdušje....misli utečejo k njej...Ufff malo sem se zasanjal...hitro šotor postavit, ker napovedujejo že prvega nastopajočega. Reggae se vedno bolj sliši, prevzema me festivalska euforija. Pred odrom kakšnih 800 obiskovalcev, katerih se skozi koncerte nabere še več,.. se pozibavamo in zabavamo ob ritmih roots reggae-ja, ki nam ga igrata Yaniss Odua in Artical band. Za nas je pripravil prav nekakšno potovanje skozi koncert. Vse od rootsa, rub a dub, plesali smo še ob skaju, dancehallu, popeljal nas je vse do Afrike, na koncu pa so zaigrali še dub. Mogoče je bilo to tudi nezavestno opozorilo, da manjka dub-a in da bi moral imeti vsak reggae festival Dub stage in tudi kakšnega dub artista. Vsi smo nestrpno pričakovali Morgan Heritage in vse je bilo pripravljeno na začetek njihovega koncerta. Najprej je ogreval obiskovalce en izmed mlajše generacije Morgan, nato je na oder stopil Peetah in pripravil lep koncert z nekaj hiti, večina pesmi pa je bilo iz novega, z Grammyem nagrejenega albuma Strictly roots. Med koncertom je na oder povabil še en podmladek, ki je imel vsega 17 let in je zaigral eno pesem, občinstvo je bilo navdušeno in ga je  pozdravilo z močnim aplavzom. Morgan Heritage so s svojim nastopom in energijo pripravili lep koncert in se odlično povezali z občinstvom. Koncerta je bilo konec in dogajanje se je preselilo na dancehall areo. Lep začetek festivala in dobri obeti za nadaljevanje.

Drugi dan sta bila na glavnem odru na sporedu italijanski Lion D, sicer rojen v Londonu in Chronixx iz Jamajke. Že v dopoldanskih urah se je videlo, da bo drugi dan še več obiskovalcev, saj se je kamp pridno polnil. Po sprostitvi ob morju, se je ura začetka koncertov hitro bližala.  Ob prijetni selekciji djev na glavnem odru, se je glasba slišala ravno prav, da se v kampu še malo odpočiješ, spiješ še kakšen požirek piva, malo zamižiš in se totalno sprostiš.... »La slovene la slovene«  glas, ki me je predramil. Sosed v kampu, mi pove da se bo v roku 10 minut začel koncert Lion D-ja.  Obiskovalci uživajo ob pesmih, plešejo. Lion D nas je odlično ogrel pred začetkom težko pričakovanega koncerta jamajškega, zdaj že kar uveljavljenega zvezdnika Chronixxa. Pel je pesmi kot so Here comes trouble, Start a fyah, They see me smile, Smile Jamaica, seveda pa niso manjkale tudi pesmi z Roots and chalice, Sell my gun, Spanish town rocking itd. Druga polovica koncerta je prehitro minila, nadejali smo se še kakšne pesmi ko so končali, jih poizkušali priklicat nazaj na oder, vendar nis(m)o bili preveč vztrajni in tudi dodatne pesmi nismo dočakali. Tako se je zaključil drugi dan na One Love World Reggae Festivalu.

V petek pa sem končno dočakal koncert Jesse Royal-a. Pred njim je nastopil Harrison Staforrd, ki je svojim unikatno posebnim glasom in nastopom pripravil dober nastop, po besedah nekaj obiskovalcev je zelo podoben koncertu, ki ga je imel z Groundation preteklo leto. Potem pa je na oder prišel Jesse Royal. Že v popoldanskih urah, ko sem ga ujel za nekaj minut na tonski vaji, sem videl kako sproščena in pozitivna oseba je, saj so se vsi smejali in zabavali med uglaševanjem. Ko je prišel na oder se mi je nasmešek kar narisal na obraz in ko so začeli igrati sem se hitro začel pozibavati ob njihovih ritmih. Zame je bil en izmed lepših, če ne kar najlepši koncert letošnjega One Love World Reggae Festivala in sem ob njegovem koncertu  in pesmih kot so Next to you, Modern day of judas...  resnično užival. Očitno me je in verjetno še koga drugega prevzela njegova pozitivna energija.

 V soboto, predzadnji dan, so bili na glavnem odru trije nastopajoči. V kampu je bilo skoraj že vse polno, da bi si dobili še kakšen lep bolj senčen prostor je bila že manjša misija nemogoče. Prvi je začel Gappy Ranks, na  moje presenečenje pod odrom ni bilo toliko obiskovalcev kot se je pričakovalo, saj se jih je veliko še zadržalo v kampu. Po nastopu Gappy Ranksa je sledila Etana. S svojo preprostostjo in svojim močnim vokalom nas je očarala. To je bil še en izmed tistih lepših koncertov, ki si ga bomo zapomnili, sigurno pa jo bo treba še kdaj slišati in videti v živo. Dokazala je, da jo z razlogom kličejo kraljica reggaeja. Po Etani so sledili še Aswad in tako so zaključili sobotne koncerte na glavnem odru. 4 dni reggae glasbe in kulture, sprostitve in uživanja, v prijetnem in prijaznem okolju, je bila prava hrana za dušo. Na koncu lahko rečem še, One Love World Reggae Festival hvala. Hvala Tamari in Nicoli za karto. Se vidimo drugo leto spet in One Love!!

Za vas sem v objektiv ujel nekaj trenutkov iz festivala, ki si jih lahko ogedate TUKAJ

Primož Cimprič